Υλικά:

  • 2 συσκευασίες 250 γρ. Μελιτζάνα ψητή ΒΙΟΣΑΛ
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά
  • 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/4 φλ. λιαστό κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 2 αυγά
  • 4-5 μεγάλες πατάτες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Αρχικά θα πρέπει να ετοιμάσετε τα υλικά. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις οριζόντια σε φέτες με πάχος μισό εκατοστό περίπου. Βάλτε τις ντομάτες για 1-2 λεπτά σε βραστό νερό και μετά απευθείας σε κρύο νερό, με αυτό τον τρόπο θα τις ξεφλουδίσετε εύκολα. Αφού τις ξεφλουδίσετε ψιλοκόψτε τις.

Ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και προσθέστε τον κιμά σε ένα βαθύ τηγάνι (μπορείτε να βάλετε 2-3 κουταλιές λάδι αν δεν θέλετε τον μουσακά light.) Μόλις ο κιμάς δεν είναι πλέον κόκκινος, δηλαδή έχει αρχίσει να ψήνεται, προσθέστε μία σκελίδα σκόρδο, το ξυλάκι κανέλας και το κρεμμύδι. Ύστερα από 5 λεπτά ρίξτε το κρασί. Αφού απορροφηθεί το αλκοόλ, προσθέστε τις ντομάτες, λίγη ζάχαρη, λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώστε. Αφήστε το μείγμα να ψήνεται σε χαμηλή-μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Όταν ψηθεί ο κιμάς αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας και τη σκελίδα σκόρδου.

Για τη μπεσαμέλ μπορείτε να ακολουθήσετε την κλασική συνταγή στην οποία σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά το γάλα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι να λιώσετε το βούτυρο και να προσθέσετε το αλεύρι. Αφήνετε το μείγμα να ψηθεί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας και μετά να το ρίξετε σιγά σιγά στο γάλα ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε και λίγο μοσχοκάρυδο. Μετά προσθέστε σταδιακά τους 2 κρόκους στο μείγμα αφού τους έχετε χτυπήσει ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αφού ανακατέψετε καλά, προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι στο γάλα που ζεστάνατε. Προσθέστε και την κεφαλογραβιέρα.

Σε ένα ταψάκι ρίξτε λίγο λάδι και αλείψτε το. Πασπαλίστε με φρυγανιά όχι μόνο στον πάτο του ταψιού αλλά και στις γύρω επιφάνειες. Για να στήσετε τον μουσακά κάντε στρώσεις με την εξής σειρά πρώτα οι πατάτες, μετά τη μελιτζάνα ψητή ΒΙΟΣΑΛ, έπειτα ο κιμάς και τέλος η μπεσαμέλ. Προσπαθήστε να μην αφήνετε κενά σε κάθε στρώση. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις για 45-50 λεπτά και έτοιμο.

Μουσακάς με Μελιτζάνα ψητή ΒΙΟΣΑΛ
Facebook
Twitter
Font Resize
Contrast